Headlines nieuws - CRS

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Headlines nieuws


17 november 2012

Van Aajkes tòt Zaandkèùl, een Tilburgs ABC-boek, met veel prenten van Cees Robben

Afgelopen vrijdag, tijdens de Dag van de Taal van Tilburg in de Openbare Bibliotheek, verscheen Van Aajkes tòt Zaandkèùl, een Tilburgs ABC-boek, geschreven door Ed Schilders. Het is gebaseerd op het dialectgedicht Tilburgs ABC, in 1999 geschreven door Jace van de Ven.

Ed Schilders neemt de 26 trefwoorden van dit gedicht als uitgangspunt voor evenveel hoofdstukken, waarin hij taalkunde, de volksculturele geschiedenis en geschreven dialectteksten aan bod laat komen. (lees verder ...)


5 november 2011

Hans Hessels wint Tilbörgs dikteej


De 54-jarige Hans Hessels won voor de tweede keer op rij de Cees Robben Trofee op het 18e Groot Dikteej van de Tilburgse Taol. Hij maakte ’slechts’ 12 fouten. Iemand (namen worden niet bekend gemaakt) maakte 199 fouten.

Wilma Robben las het dictee, geschreven door Ivo de Wijs, voor in een bomvolle zaal van Boerke Mutsaers in Tilburg. (lees verder ...) 

2 november 2012

Paul Spapens nam afscheid van stichting Tilburgse Taol

Paul Spapens nam vrijdagavond afscheid als voorzitter van de stichting Tilburgse Taol. Hij heeft de voorzittershamer bijna twintig jaar gehanteerd.Tim van der Avoird wordt de nieuwe voorzitter. Van der Avoird is al jaren voorzitter van de jury van het Tilburgs dictee met als prijs de Cees Robben Trofee.
Ook Will Smits, net zo lang actief bij de stichting als Spapens, stopt en maakt plaats voor Theo van Iersel.

Paul Spapens brak een lans voor het idee om de Tilburgse Taol in aanmerking te laten komen voor de Tilburgse cultuurprijs.  (lees verder ...) 


2 november 2012


Angela van Abeelen wint de Cees Robben Trofee


Angela van Abeelen (50) uit Tilburg won het dictee met ’slechts’ 17 fouten en versloeg daarmee de winnaar van vorig jaar,
Hans Hessels. Een deelnemer maakte de meeste fouten, namelijk 160. Wilma Robben uit Goirle las het dictee, een werkstuk van Frank van Pamelen, voor in de afgeladen volle zaal van Boerke Mutsaers in Tilburg. (lees verder ...) 

19 oktober 2012

Presentatie Prentebuukse 11 Cees Robben bij Selexys Gianotten

Wilma Robben presenteerde gisteravond bij boekhandel Gianotten Selexyz het eerste exemplaar van Prentebuukse, deel 11 over Tilburgse stadsgezichten.


Tilburgs Prentebuukske 11
’k zie oe daor zo gèère ligge...
Tilburgse stadsgezichten van Cees Robben


Met het nieuwe ‘buukske’ viert de Cees Robben Stichting haar tienjarig bestaan in 2012. Deze stichting beheert het erfgoed van de legendarische tekenaar en stelt zich ten doel initiatieven in zijn geest te stimuleren. In opdracht van de stichting hebben Ed Schilders en Ronald Peeters de stadsprenten geselecteerd. Peeters combineerde de prenten met foto’s uit de collectie van het Regionaal Archief Tilburg en zocht er de historische feiten bij. Schilders schreef een algemene tekst over de manier waarop Robben naar zijn geboortestad keek en hoe hij haar in beeld bracht. (lees verder ...)

November 2009


Organisatie geëerd voor beheer erfgoed van de man van de ‘Prent van de Week’
Brabantse Dialectprijs De Vergulde Klomp 2009 voor Cees Robben StichtingWilma en Hans Robben met de Vergulde Klomp

Juryrapport van de veertiende Brabantse Dialectprijs voor de Cees Robben Stichting (lees verder ...)
18 maart 2011

Cees Robben Prèntelòntje in zorgcentrum Padua

Barbara Robben onthulde onthulde drie weken geleden het straatnaambordje van haar opa, het Cees Robben Prèntelòntje in zorgcentrum Padua. In een gang van de verpleegafdeling, waar zij werkt, is een achttal prenten manshoog aangebracht met verbindende tekeningen van Johan Verwiel uit Goirle.
1 maart 2016

DVD met uitgesproken columns van Cees Robben op de lokale omroep aangeboden aan Bernard Robben


Dankzij bijdragen van de Annetje van Puijenbroekstichting (€ 10.000) de gemeente Goirle (€ 10.000) en de Rabobank (onbekend bedrag) digitaliseert de Lokale Omroep  Goirle .
Op 29 februari 2016 om 17:00 uur startte de LOG een ledenwerfactie, waarbij het eerste resultaat van de digitalisering van het geluid- en beeldarchief werd gepresenteerd. Het was een DVD met beelden en gesproken teksten van de vermaarde kunstenaar Cees Robben.LOG-voorzitter Wil van der Kruis reikte het eerste exemplaar uit aan Bernard Robben, een van de zonen van Cees Robben.De DVD wordt gratis aangeboden indien men lid wordt van de LOG voor een abonnement van € 15,00 per jaar.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu